Den ultimata köpguiden för kaffebönor

Vi har tagit fram en köpguide för kaffebönor, så att du lättare kan hitta det kaffe som passar din smak bäst. Det är nämligen stor skillnad på kaffebönorI förhållande till vilket land de kommer ifrån, hur de har behandlats, hur de är rostade och för vilken bryggmetod du ska använda dem.

Om du är mycket osäker har du alltid möjlighet att prova olika kaffebönor genom att köpa en kaffemixpaket, där olika varianter är representerade.

Hela kaffebönor

Kaffepakker


Økologisk og Fairtrade Kaffebønner

Kaffe serier

Kaffeproducerande länder 

Smak & arom 

Ristning 

Hållbarhet & förvaring

Mest populära märken

Utvalda kaffeblandningar till d

Kaffeproducerande länder

Det krävs ett helt särskilt klimat för att odla kaffe, och de allra flesta kaffeproducerande länder ligger därför nära ekvatorn. Det finns över 80 olika länder, där Brasilien är det största landet med en andel på cirka 35 % av världens produktion. Bland övriga länder kan nämnas Colombia, Vietnam, Indonesien, Etiopien, Kenya, Guatemala, Peru, Mexiko, Honduras, Uganda, Indien och många fler.

Brasilien är känt för att producera smakrika arabicabönor, som är mer eftertraktade än robustabönor. Ett land som uteslutande producerar tvättade arabicabönor är Colombia och står för cirka 6–8 % av världens produktion. Colombianskt kaffe kännetecknas av den sötaktiga, lätt fruktiga smaken med toner av citrus och nötter. Kaffe från Kenya älskas av många, eftersom kaffet har en fyllig kropp med kraftig smak, god arom och ett uttalat syrainnehåll. De rika smaknyanserna erbjuder bland annat en markant fruktighet och en vinös smakupplevelse.

Varje land har sin individuella profil, och därför hittar du många blends där man har kombinerat kaffebönor från olika länder och/eller regioner för att uppnå en helt bestämd sammansättning av smak. Nedan kan du läsa om kaffe från fyra utvalda länder och få förslag på bönor.

        Hur produceras kaffet? Läs mer här.

Prova kaffebönor från Brasilien

Brasilien är världens största producent av kaffebönor, där 80 % av produktionen är arabica-bönor. Det finns mer än 300 000 kaffeplantager i landet, och kaffe odlas i sju regioner: Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rondônia och Rio de Janeiro.

Brasilianskt kaffe kännetecknas av:

  • Låg syrlighet
  • Söt smak
  • Smaknoter av bl.a. choklad, nötter och karamell

Prova kaffebönor från Guatemala

Kaffe från Guatemala är något av det mest aromatiska kaffet i världen. 98 % av allt deras kaffe är tvättad arabica, där de mest traditionella varianterna är Bourbon, Caturra, Catuai, Pache och Typica. Kaffe odlas i 8 regioner: Acatenango, Antigua, Atitlán, Cobán, Fraijanes, Huehuetenango, Nuevo Oriente och San Marcos.

Guatemalanskt kaffe kännetecknas av:

  • Fyllig body
  • Söt smak
  • Smaknoter av bl.a. choklad, kakao och karamell

Prova kaffebönor från Colombia

Colombia är världens tredje största kaffeproducent, motsvarande cirka 6–8 % av den globala produktionen. Här odlas och produceras enbart tvättad arabica. bl.a. av de eftertraktade typerTypica ochBourbon. Det odlas kaffe i följande regioner: Cauca, Huila, Quindio, Caldas och Santander.

Colombianskt kaffe kännetecknas av:

  • Låg syrlighet
  • Söt smak
  • Lätt fruktig smak med toner av citrus och nötter

Prova kaffebönor från Etiopien

Etiopien anses vara kaffets hemland, och kaffet hör definitivt till den övre delen av kvalitetsskalan. Etiopiska kaffebönor är oftast naturligt bearbetade - de torkas med fruktköttet kvar istället för att sköljas bort. Kaffe odlas i följande regioner: Sidamo, Harrar och Yirgacheffe.

Etiopiskt kaffe kännetecknas av:

  • Passar riktigt bra för filterbryggning.
  • Fruktig smak med inslag av citrus
  • Fyllig body

Smak & arom

Inom kaffets värld har man identifierat mer än 800 olika smak- och arombärande ämnen, vilket hjälper till att göra kaffe till en av de mest komplexa livsmedlen som finns. Därför finns också så många olika varianter på marknaden. Aromer är de sinnesintryck som du upplever när du doftar och smakar på kaffet. Man skiljer mellan den direkta och den indirekta. Den direkta aromen är den du upplever när du doftar på kaffet. Den indirekta aromen är den du upplever när du dricker kaffet.

Några av de aromer som oftast förekommer i kaffe är följande:

  • Chokladaktiga aromerär mest framträdande i de mellan- till mellanmörkrostade kaffesorterna. Smak- och arommässigt är choklad nästan lika komplex som kaffe, och därför får du ofta en känsla av att ditt kaffe har lite eller många chokladtoner utan att kaffet faktiskt har chokladlika aromer.

  • Nötaktiga aromerFinns ofta i ljust till mellanrostat kaffe. Här hittar du exempelvis hasselnöts-, valnöts- och mandelaktiga aromer.

  • Fruktiga aromerKan vara bär som exempelvis solbär, blåbär eller jordgubbar. Det kan också vara till exempel äpple, mandarin eller citrus.

  • Blommiga aromerDe florala aromerna - även kallade blomsteraromer - är de mest sällsynta att hitta i kaffe. För att producera ett kaffe med florala aromer måste processen från odlaren via rostning till baristan vara mycket noggrann för att de inte ska försvinna på vägen. De florala aromerna är till exempel jasmin, syren och lilja.

Ristning

När du ska välja kaffebönor är det viktigt att överväga hur bönorna är rostade, eftersom det har stor betydelse för smaken. Men hur ska jag veta vilken rostning jag föredrar, undrar du kanske?

Det vanligaste sättet att beskriva kafferostningar på är utifrån färgen på de färdigrostade bönorna, vilket vanligtvis sträcker sig från ljusrostade till mycket mörkrostade. Här nedan går vi kort igenom de övergripande skillnaderna mellan rostningsgraderna. Om du är nyfiken på ännu merså läs här.

     LjusMellan MörkMycket mörk

  • Lättrostade kaffebönorHar en ljusbrun färg, hög syra, fruktig doft, lätt och har högt koffeininnehåll. Den ljusa rostningen bevarar kaffets naturliga smak och arom i större utsträckning än vid mörkare rostning. Här hittar du ofta de mycket flyktiga florala (eller blommiga) aromerna såsom jasmin, syren och lilja.

  • Mellanrostade kaffebönorHar en brun färg, har balanserad smak och syra, lätt sötma i smaken, medelfyllig och med medelkoffeinhalt.

  • Mörkrostade kaffebönorHar en mörkbrun färg, lätt oljig yta, kraftig smak och arom, en bittersöt eftersmak, fyllig, låg syra och medel koffeininnehåll. Här hittar du ofta aromer som choklad, kryddor och nötter.

  • Mycket mörkrostade kaffebönorHar en mörkbrun/nästan svart färg, oljig yta, bitter och lätt rökig smak. De är kraftiga och intensiva i smaken och har en mycket fyllig kropp, ingen syra och låg koffeinhalt.


Den mest populära varianten är de mellanrostade kaffebönorna, men du kan med fördel prova de mörk- eller mycket mörkrostade varianterna om du gillar smaker som choklad, karamell och nötter, och där du får en mycket fyllig kopp kaffe. Du kan också prova de ljusare varianterna om du gillar smaker som citrus, frukt, blommor och mild choklad, och där många av kaffets naturliga aromer bevaras.

Hållbarhet & förvaring

Generellt blir kaffe inte för gammalt, som vi känner det från andra livsmedel. Allt kaffe från till exempel vårt eget märke.Rigtig Kaffeär förpackad i en skyddande atmosfär, som är en blandning av kväve och koldioxid. Denna skyddande atmosfär syftar till att tränga undan syret, så att kaffets goda smak inte utsätts för oxidation. Från rostning och 24 månader framåt kan du alltid räkna med att smaken fortfarande är god. Även om bäst-före-datumet är överskridet kan du fortfarande utan problem dricka kaffet, eftersom kaffe inte blir dåligt utan bara förlorar arom över tid.

En riktigt bra idé för att bevara kaffets aromer är att använda det inom 4 veckor efter öppnandet och att förvara det korrekt. Kaffe ska förvaras mörkt, torrt, svalt och i en lufttät behållare, eftersom syre tar bort smak och arom från kaffet. Det kan verka som en bra idé att förvara ditt kaffe i kylskåpet, men du riskerar att det uppstår kondens som får bönorna att tappa smak snabbare.

Det skulle vara idealiskt att använda en vakuumkaffebehållare, så att ditt kaffe hålls färskt och fyllt med arom - även efter att du har öppnat påsen. En vakuumbehållare ser till attFörebygger kaffeoxidation och förlänger hållbarheten med upp till 50%. Se alla våra kaffebehållare här

Så här förvarar du kaffe

opbevarer-kaffe

Mest populära märken

RK.jpg

Hos House of Barista finner du ett stort utbud av kaffeserier som är skapade i nära samarbete med Arcaffe samt ett danskt rosteri. Serierna är skapade utifrån var sitt tema, men gemensamt för alla är att bönorna är noggrant utvalda och att mycket tid har ägnats åt smaktestning och finslipning innan lansering.Kaffebönorna kommer från hela världen och det finns kaffebönor för alla smaker.Riktig Kaffes egna kaffeblandningarFinns endast som hela kaffebönor, eftersom du får den absolut bästa smakupplevelsen om du använder nymalda bönor.Hitta hela Rigtig Kaffes sortiment här.

arcaffe.jpg

Arcafféär ett specialrosteri i Italien, som med omsorg och hållbarhet rostar något av marknadens bästa kaffe. Arcaffé Har långa, stolta traditioner av att rosta kaffe av högsta kvalitet, och sedan 1945 har rostningen utförts med noggrant utvalda kaffebönor från enbart CSC-certifierade gårdar. Arcaffes olika blandningarFinns både som hela kaffebönor, malt kaffe och ESE-pods.

Hitta hela Arcaffes sortiment här.

lavazza.jpg

Lavazza är Italiens ledande kaffeproducent, och deras kaffe är känt och älskat över hela världen. Sortimentet omfattar i stort sett alla typer av kaffe och espresso från alla delar av världen. Det importeras bl.a. gröna bönor från Nord-, Central- och Sydamerika, Asien och Afrika. Utöver hela kaffebönor erbjuderLavazzaOckså malet kaffe och kaffekapslar.

Hitta hela Lavazzas sortiment här.

Utvalda kaffeblandningar för kaffedrycker och bryggmetoder

Bra till espresso

Espressobönor är en något missförstådd beteckning, för i själva verket är kaffebönor som används till espresso inte annorlunda än vanliga kaffebönor. Espresso kan bryggas av alla typer av kaffebönor, och det är en smakfråga vilken sorts bönor man tycker bäst om.Vissa föredrar mellanmörkrostade kaffesorter med en blandning av arabica och robusta, eftersom det ger en kraftigare och mer intensiv espresso, men en 100% arabica kan också smaka himmelskt. En bra idé är att testa olika bönor för att ta reda på vilken sorts böna som tilltalar dig mest. Våra tre förslag på kaffeblandningar för espresso är:Rigtig Kaffe Peru nr 3, , EspressoOch Ekologisk El Chebe

Passar bra till svart kaffe.

När man talar om en svart kopp kaffe kan det vara både bryggkaffe, en americano, café crema eller en espresso. Gemensamt för dem alla är att det är en kaffesort utan tillsatt mjölk. När du ska välja vilken sorts kaffeböna du vill använda till ditt svarta kaffe beror det på om du föredrar ett kaffe med mycket kraft och intensitet eller om du hellre vill ha en mjuk och rund smak. Ofta ger kaffebönor med 100 % arabica dig en Sammetmjuk och balanserad smakupplevelse, där en blandning av arabica- och robustabönor ofta ger en mer intensiv och fyllig arom. Våra tre förslag på lämpliga kaffeblandningar för svart kaffe är:Rigtig Kaffe Ekologisk Antigua, , Tanzania nr 2Och Super Crema.

Bra till mjölkdrycker

Är du förtjust i mjölkdrycker såsom caffe latte, latte macchiato och cappuccino, så finns det en lång rad kaffeblends som fungerar riktigt bra till mjölkdrycker. Många föredrar en mellan-mörkrostad kaffeböna till mjölkdrycker, eftersom de mörkare bönorna kompletterar mjölken helt fantastiskt. Den mörka bönan, som ofta är stark och intensiv i smaken, ger en bra kontrast till den söta mjölken. Du får därför en kopp kaffe med god fyllighet och kropp med smaktoner som choklad, karamell och nötter. Våra tre förslag på lämpliga kaffeblends för mjölkdrycker är:Rigtig Kaffe Espresso Latte, , AdriannaOch Super Crema Ekologisk.

Bra för stempelkanna

Stempelkaffe är en av de mest utbredda och enkla bryggmetoderna för en god kopp kaffe.Med presskannan kan du enkelt brygga en fantastisk kopp kvalitetskaffe fylld med smak, arom och fyllighet. Presskannor ger ett bra extrakt av kaffet eftersom vattnet och kaffet kommer i kontakt med varandra.Till stempelkannan rekommenderar vi att du använder bönor som har en hög andel arabica, så att du uppnår en mjuk och rund smak. Vi tycker att ljusrostade bönor passar bra för stempelkaffe, eftersom du får en frisk, lätt syrlig och balanserad kopp kaffe. Våra tre förslag på kaffeblandningar för bryggmetoden är: Rigtig Kaffe Fiorenza, , Ekologisk ChiapasOch Ekologisk Chanchamayo.

Bra för espressokanna

Espressokannan, eller mokkakannan som den också kallas, är italienarnas föredragna bryggmetod. Det är ett mycket autentiskt sätt att brygga ditt kaffe på. När du brygger med den får du en rik och mycket fyllig kopp kaffe med en intensiv, kraftig och långvarig smak.När du brygger i mokkakannan rekommenderar vi att du använder ett mörkrostat kaffe som ärRelativt fint malet för att uppnå det bästa resultatet. Med mörkrostade kaffebönor hittar du ofta aromer som choklad, kryddor och nötter. Våra tre förslag på lämpliga kaffeblandningar för denna bryggmetod är:Rigtig Kaffe Organisk Mount H, , Colombia nr. 4Och Ekologisk Papua Nya Guinea.

Bra för filtermaskin

Filterkaffet är danskarnas favorit, och nNär du brygger kaffe i en filtermaskin kan du få riktigt välsmakande kaffe i koppen. Vi rekommenderar att du använder mellanrostade 100 % arabica-kaffebönor, eftersom du får en härligt balanserad, rund och fyllig smakarom vid denna typ av kaffebryggning. Du får en kopp kaffe som har en läcker crema och som är fylld med arom. Våra tre förslag på lämpliga kaffeblandningar för denna bryggmetod är: Rigtig Kaffe GuldkrämBrasilien nr. 8 och Super Crema.

Bra för filterbryggning / pour-over

Vid pour over / filterbryggning kan du uppnå en mycket klar, ren och delikat kopp kaffe. Genom att brygga med denna metodutnyttjar du kaffet och dess smaknyanser bättre, eftersom du häller kaffe över alla de malda bönorna. Vi tycker att ljusa och mellanrostade kaffebönor med en lätt syrlighet passar bäst för denna typ av kaffebryggning. Våra tre förslag på lämpliga kaffeblandningar för denna bryggmetod är: Rigtig Kaffe Ekologisk Chanchamayo, , Ekologisk ChiapasOch Fiorenza.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan ljus-, medium- eller mörkrostat kaffe?

Kafferostning är en värmeprocess som hjälper till att bilda arom och smak ur de råa kaffebönorna. Rostning är en vetenskap och en konstform i sig själv, eftersom det inte finns någon standard man bara kan följa. Varje kaffesort har sina egna unika egenskaper som måste beaktas före och under rostningen. På bara några sekunder kan en sats kaffe gå från att vara perfekt rostad till förstörd, så erfarenhet och kunskap om råvarorna är otroligt viktiga. Det vanligaste sättet att beskriva kafferostningar på är utifrån färgen på de färdigrostade bönorna, vilket typiskt sträcker sig från ljust rostat till mycket mörkrostat. Läs mycket mer om de olika rostningarna i vårblogginlägg

Vad är skillnaden mellan hela kaffebönor och kaffekapslar?

Skillnaden mellan kaffebönor och kaffekapslar är ganska stor. Fördelarna med att använda kaffekapslar är att det är snabbt och enkelt, nästan ingen rengöring, och du kan få en billig maskin. Nackdelarna är att kapslarna är dyra, aldrig 100% färska och ingen möjlighet att justera smaken. Fördelarna med att använda hela kaffebönor är att urvalet är enormt stort, och du har möjlighet till bättre kaffesmak, eftersom hela kaffebönor bevarar fler aromer än kaffekapslar, där kaffet redan är malt. I längden är det billigare per kopp kaffe att använda hela kaffebönor än kaffekapslar. Samtidigt slipper du kapselförpackningar som måste slängas och som belastar miljön. Du kan läsa mer om kaffebönor och kaffekapslar.här.

Vad är skillnaden mellan arabica- och robustabönor?

Arabica- och robustabönor liknar varandra mycket, men det finns flera skillnader mellan dem. Arabica är dyrare att producera eftersom den ger mindre kaffe per hektar och är mer känslig för väderförhållanden. Robusta är billigare att producera eftersom den är mer motståndskraftig. Du kan läsa mer om skillnaden.här.

Är du osäker på hur du ska smaka på kaffet?
Läs vårt blogginlägg här.
Är du en riktig kaffeälskare?
Så prova Verdenskaffeserie. Läs här varför!

Läs vår stora FAQ om kaffe,
där vi har svaret på alla dina kaffefrågor.

Loading...