Avkalka Rancilio Silvia espressomaskin
Det är oerhört viktigt att skydda sin espressomaskin mot kalk, eftersom det är fiende nummer ett för din maskin. Vi rekommenderar att du avkalkar din espressomaskin regelbundet, helst en gång var 4-6 vecka.
Vill du inte avkalka din maskin, kan du välja att använda en vattenflterkanna, exempelvis från Brita, som filtrerar vattnet för kalk innan det kommer i espressomaskin.
Här är en guide om hur du avkalkar din espressomaskin
Vi har använt Rancilio Silvia som utgångspunkt. men principerna är de samma på nästan alla espressomaskiner med en kokare.
- Fyll vattentanken ca 3/4 med varmt vatten. Häll i avkalkningsmedlet, under de omständigheter som beskrivs på förpackningen.
Kom ihåg att om du använder något form för filter på espressomaskin så ska detta alltid tas bort innan avkalkning - Lägg i båda två slangarna i vattentanken.
- Montera bajonetten i huvudet med filterhållaren, men utan kaffe i.
- Placera en skål under utloppet, og vrid steamer armen över til skålen.
- Öppna för varmvattnet, som är den store vridknappen til höger.
- Starta espressobryggningen, genom att aktivera den översta knappen.
- Låt vattnet rinna tills du har använt ca. 1/3 af vattnet i vattentanken. Vattnet ska rinna genom både filterhållaren og genom steameren. När ca. 1/3 av vattnet har runnit igenom, stannar du espressobryggningen og stänger av för varmvattnet igen.
- Låt maskinen stå i 20 minuter, og repetera processen som förr igen, med den nästa trejdedel af vattnet.
- Vänta i 20 minutter ytterligere, och repetera som förr den sista trejdedel vatten igenom
- Vänta i 20 minuter, och så går vi igång med den sista rengöring av maskinen.
- Ta upp vattentanken ur maskinen och tvätta den grundigt. Fyll den med helt rent vatten igen, och sätt den tillbaka i maskinen.
- Placera igen en skål under udloppet og vrid steamer armen över till skålen.
- Öppna för varmvattnet, och aktivera espressobryggningen på den översta knappen till vänster.
- Låt allt vattnet rinna igenom, tills vattentanken är tom.
Nu är din maskin avkalkad och klar till användning
När du brygger den första kopp espresso efter afkalkningen, rekommenderar vi att man häller ut den första koppen, för att vara helt säker på att det inte finns några rester av afkalkningsmedel kvar i maskinen.